KezdőlapkuttúraAz ötödik elem

Hozzászólások

Az ötödik elem — 2 hozzászólás

 1. No, hát megörültem ennek az írásnak! Érdemes volt bekapcsolni hajnali hétkor, hehe. (Szétesnek a napok, a net kábít és megragad, annyi érdekes olvasnivaló van, a (rövid)filmeket, videóinterjúkat már csak bejelölöm “könyvjelzővel”, elaludni meg nehéz, fölébredni 3:15-kor könnyű… Ürügy, hogy a családdal és esetleges barátokkal való kapcsolatot a messengeren csak fb-n tudom elérni, ahol annyi izgalmas kultportálnak van bejegyzése, lehet továbbmenni rajta.) Kellett egy idő, pár perc legalább, míg anno csak tévében látva a filmet rájöttem, hogy ez Donizetti vagy Bellini. Fülemben vannak a hajdan sokszor hallott Maria Callas-felvételek részletei.
  A film többször is eszembe jutott mostanában, mégpedig az itt megírt műsor konferansziéja azaz műsorvezetője és a transzgender téma kapcsán. Akkor, évtizedekkel ezelőtt meghökkentő, vicces és futurisztikus volt a rózsaszínű bóbitás afro-am., legalábbis nekem. Pedig akkor még a Van, aki forrón szereti film poénjai ártatlan kacagásra ösztönözték az embert. Ma már, azt hiszem, egészen más hangja van ennek. El kellett jutnom oda, hogy a felszínre engedjem azt mélységes meggyőződésemet, hogy mindkét nemnek ugyanaz a jog jár, és a külső megjelenés megválasztása tetszés szerinti lehet. Láttam egy képet nemrég, ami 16 év körüli gimnazisták szilveszteri buliján készült, ahogy ülnek a társasjáték fölött a limonádéjukkal. Lehet, hogy ez csak a buli eleje, de inkább – úgy tudom – a hagyományos viselkedés elutasításaként tényleg így várták meg az éjfélt. Mind kockás ingben, egy kivétellel – az volt fiú, dzsungelmintásan, a többi lány. Ezt ránézésre nem lehetett eldönteni, tiszta angyalarcok voltak, mint egy Botticelli-képen a jászol körül. Valamiért úgy éreztem, hogy igen, ők a jövő záloga, akik nem a kész mintákban gondolkodnak – talán kitalálnak valami megoldást, ne Mad Max legyen a jövő hőse. Persze, azért is gondolok rájuk sokat, mert egyikük az én közeli hozzátartozóm.

  • Ja, az az arc is megérne egy írást, még mindig szól, ennyi év után. A gendert félredobni igazán üdvözítő, a fiúk is sírhatnak, én meg lehetek okos, erős és bátor egyben (kifele meg úgyse látszik, de legalább jobban mulatok).

   Nekem a transz téma kicsit olyan, mint a testképzavar általában, olyan “böjtöljenek, sportoljanak és menjenek kapálni”. Szerencsére nem kell semmit sem gondolnom róla, és a véleményemre se kíváncsi senki.

   De te ha totál összekavarod a cirkadián ritmusodat, mindenféle betegségeid lesznek ám, most olvastam, szóval biztos igaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>